یکی از نوشیدنیهای بسیار خوشمزهای که طرفداران زیادی هم دارد، آبزرشک است. آبزرشک علاوه بر اینکه دارای طعم و رنگ بسیار خوبی است، فواید بسیار زیادی برای بدن دارد. آبزرشک را میتوانید در بازار هم پیدا کنید؛ اما همانطور که میدانید این نوع صنعتی خواهد بود و ممکن است بسیاری از خاصیتهای مفید خود را از دست داده باشد. به همین دلیل ما به شما درست کردن آبزرشک خانگی را توصیه میکنیم. خودتان میتوانید بهراحتی و تنها با چند گام آبزرشک درست کنید. بهدلیل خاصیت زیاد و مفید آبزرشک برای سلامتی و بهدلیل اینکه تهیهٔ نوع خانگی این نوشیدنی میتواند خاصیت مفید آبزرشک را بیشتر از نوع صنعتی در اختیار شما قرار دهد، ما تصمیم گرفتیم این مقاله را گردآوری کنیم تا رسپی آبزرشک طبیعی و خانگی را در اختیار شما قرار دهیم. البته این نکته را نیز در نظر داشته باشید که بهترین فصل برای خریدن زرشک تازه و درست کردن آبزرشک، پاییز است؛ اما در مابقی فصلهای سال نیز میتوانید از زرشک خشک استفاده کنید و برای خود آبزرشکهای خوشمزه درست کنید. نوع زرشک نیز اهمیت دارد و شما با توجه به سلیقهٔ خود میتوانید از زرشک پلویی یا زرشک سیاه استفاده کنید. پس با ما همراه باشید تا درست کردن آبزرشک طبیعی و خانگی را بهراحتی بیاموزید.
طرز تهیه آبزرشک با زرشک تازه
همانطور که قبلاً گفتیم، برای تهیه آبزرشک میتوانید زرشک پلویی یا زرشک سیاه را به کار ببرید؛ اما توصیهٔ ما این است که از زرشک سیاه بیشتر استفاده کنید. همچنین میتوانید از زرشک خشک یا منجمد نیز برای درست کردن آبزرشک استفاده کنید که در ادامهٔ مقاله بیشتر به توضیح آن میپردازیم.
در ابتدا برای اینکه بتوانید از زرشک تازه استفاده کنید، باید زرشک را از شاخه و برگ خود جدا کنید و حدود ۲ دقیقه آن را در آب بریزید و بهخوبی هم بزنید. پس از آن باید آن را آبکش کنید و ادامهٔ مراحل را که در زیر برای شما گردآوری کردهایم، بهترتیب انجام دهید. البته دقت کنید که برای درست کردن آبزرشک خانگی و طبیعی دو نوع رسپی آبزرشک را برای شما آوردهایم که شما با توجه بهراحتی و سلیقهٔ خود میتوانید یکی از آنها را انتخاب کنید.
روش اول
- اولین گام این است که مناسبترین ظرف را که بهتر است جنسی غیرفلزی داشته باشد، انتخاب کنید و سپس به مدت یک روز یا به عبارتی بهتر ۲۴ ساعت زرشک را در آب خیس کنید. میتوانید از ظروفی که جنس شیشهمانند دارند، استفاده کنید.
- اگر در مقدار میزان آب دچار سردرگمی هستید، توصیهٔ ما به شما این است که برای هر ۲۵۰ گرم زرشک حدود ۱ پیمانه آب اضافه کنید. با کمک این راهحل، آبزرشک شما غلیظ میشود و در زمان نوشیدن میتوانید دوباره به آن آب اضافه کنید یا به عبارتی برای هر ۲۵۰ گرم زرشک میتوانید ۶ پیمانه آب بیفزایید. سپس حتماً درب ظرف را ببندید.
- سپس زرشک و آب آن را بعد از ۲۴ ساعت در مخلوطکن یا غذاساز بریزید و آن را به مدتزمان ۳۰ ثانیه با دور متوسط مخلوطکنید. البته حتماً به این امر دقت کنید که باید بهاندازه زرشک را مخلوطکنید؛ چراکه در صورت مخلوط شدن بیشازحد، زرشک بهطور کامل خرد میشود و در نهایت جدا کردن تفاله از آب برای شما مشکل خواهد بود. بنابراین بهتر است که زرشک را بهقدری مخلوطکنید که فقط شکسته شده و آب آن خارج شود.
- حال برای اینکه بتوانید تفاله را جدا کنید، باید تمام موادی را که در مخلوطکن است، از پارچه یا صافی عبور بدهید و با کمی فشار همهٔ آب را از مواد خارج کنید.
- اکنون آبزرشک شما آماده شده است و میتوانید آن را در یک بطری شیشهای بریزید و در یخچال نگهداری کنید.
روش دوم
- در این روش باید در ابتدا اقدام به تمیز کردن زرشکها کنید. آنها را با آب سرد شسته و با ظرفی که غیرفلزی باشد، آبکش کنید.
- سپس این زرشکها را در یک قابلمه که دارای آب جوش است، بریزید و حرارت را ملایم نگه دارید. ذکر این نکته ضروری است که حرارت زیاد تأثیر خوبی بر روی زرشک نخواهد گذاشت؛ به عبارتی بهتر باعث تلخ شدن زرشک میشود. سپس درب قابلمه را ببندید.
- حدوداً پس از ۱۰ دقیقه حرارت را خاموش کنید و اجازه دهید محتویات درون قابلمه سرد شوند.
- پس از خنک شدن باید محتویات را از پارچه یا صافی ریز عبور دهید و زرشک را با دست فشار بدهید تا آبزرشک بهخوبی از آن جدا شود.
- پس از اینکه آبزرشک را از تفالهها جدا کردید، میتوانید آن را در بطری شیشهای بریزید و در یخچال نگهداری کنید.
- همچنین دقت کنید که به هنگام مصرف کردن آبزرشک اگر احساس کردید که غلظت زیادی دارد، میتوانید به آن آب اضافه کنید و اگر به هنگام چشیدن مزه ترش را حس کردید و موردپسندتان نبود، میتوانید با توجه به سلیقهٔ خود به میزان کافی نمک یا شکر به آبزرشک اضافه کنید.
طرز تهیه آبزرشک با زرشک خشک
راه دیگر درست کردن آبزرشک خانگی، استفاده از زرشک خشک است. همانطور که گفتیم خشک کردن زرشک به این منظور انجام میشود که بتوانید از زرشک سالم در هر فصلی از سال استفاده کنید. رسپی آبزرشک خشک نیز همانند رسپی آبزرشک تازه است؛ با این تفاوت که برای زرشک خشک در ابتدا باید مدت طولانیتری آن را در آب خیس کنید. بنابراین میتوانید برای درست کردن آبزرشک خانگی با زرشک خشک از روشهای ارائهشده برای تهیه آبزرشک با زرشک تازه استفاده کنید.
نحوه نگهداری از آبزرشک
حال پس از تهیهٔ آبزرشک، چه با زرشک تازه و چه با زرشک خشک، حتماً برایتان این سؤال پیش میآید که چگونه میتوان از آبزرشک نگهداری کرد. در ادامه برای شما روشهای نگهداری از آبزرشک را شرح دادهایم.
ماندگاری آبزرشک در یخچال
یکی از روشهای نگهداری از آبزرشک، گذاشتن آن در یخچال است. اما به نظر شما ماندگاری آبزرشک در یخچال چقدر است؟ اگر قصد نگهداری از آبزرشک را در یخچال دارید، باید بدانید که ماندگاری آبزرشک که در یک بطری شیشهای قرار دارد، فقط به مدت یک هفته است و با گذشت زمان بیشتر، ترشتر و گازدار میشود.
ماندگاری آبزرشک در فریزر
روش دیگر برای نحوه نگهداری از آبزرشک، قرار دادن آن در فریزر است. در واقع اگر قصد دارید آبزرشک را به مدت طولانیتری نگهداری کنید، باید در ابتدا دانههای زرشک را جدا کنید و در مخلوطکن بریزید و سپس از صافی رد کنید. پس از آن، آبزرشک را درون بطری ریخته و در فریزر بگذارید.
مقالات مرتبط را می توانید در وبسایت ما مطالعه کنید:
- روش های نگهداری از زرشک تازه و خشک
- طرز تهیه شربت زرشک
- روش های خشک کردن زرشک
- چطور از زعفران نگهداری کنیم؟