چطور از زعفران نگهداری کنیم؟
زعفران یک گیاه کاملا شناخته شده بین مردم است و همواره به عنوان چاشنی در غذا ها مورد استفاده قرار گرفته و با عطر وبوی بی نظیرش اشتهای همه را برای خوردن غذا باز میکند.
زعفران گیاهی گران قیمت است. تعیین کننده نهایی قیمت زعفران کیفیت بالای آن است و مسلما یکی از راه های با کیفیت بودن زعفران چگونگی نگه داری آن است.
ما در این مقاله قصد داریم راه و روش هایی را به شما آموزش بدهیم تا بتوانید به بهترین شکل ممکن از زعفران نگهداری کنید تا کیفیت و خاصیت و کارایی های این گیاه حفظ شوند پس تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
روش نگهداری از زعفران دم شده
اگر تمایل دارید زعفران را بصورت دم کرده نگه داری کنید قبل از هر کاری باید روش آن را بدانید. در خصوص نگه داری از زعفران دم شده باید بگوییم که میتوانید آن را ۲تا۳ هفته نگه داری کنید.
در ابتدا باید رشته های زعفران را خشک کنید. روش خشک کردن بسیار مهم است چون بخش اعظمی از کیفیت زعفران به مرحله خشک کردن آن وابسته است.
پس از اینکه از خشک شدن رشته های زعفران مطمئن شدید آن ها را پودر و یا آسیاب کنید.برای آسیاب کردن آن را بکوبید و سپس الک کنید.
پودری که در اختیار شماست در این مرحله باید آن را دم کنید.
برای دم کردن زعفران دو روش را پیشنهاد میدهیم:
- در این روش ما تنها به تکه ای یخ احتیاج داریم.
در روش دم کردن زعفران با یخ متوجه رنگ دهی بیشتر زعفران خواهید شد. توصیه ما به شما برای دم کردن زعفران همین روش است.
2- در روش دوم مقداری آب جوش از کتری یا سماور بر روی پودر زعفران میریزیم و آن را روی حرارت غیر مستقیم میگذاریم و اجازه میدهیم تا دم بکشد.
دقت کنید اگر در هنگام دم کردن زعفران با روش دوم متوجه بوی زعفران شدید سریعا دم کردن را متوقف کنید و آن را در جایی خنک قرار دهید تا به دمای محیط برسد و خنک شود. حالا زعفران دم کرده را میتوانید فریز کنید. برای این کار میتوانید آن را در قالب یخ های در دار بریزید.
پیشنهاد میدهیم زعفران را بیشتر از دوهفته فریز نکنید چرا که رنگ و بوی زعفران کم میشود.
زعفران حتما باید در ظرف فلزی یا شیشه ای نگهداری شود.
در نگهداری از زعفران توجه داشته باشد که ظرف شما حتما فلزی یا در صورت نبودن ظرف فلزی از ظرف شیشه ای استفاده کنید.به هیچ عنوان زعفران را در ظروف پلاستیکی نگه داری نکنید که خواص آن را از بین برده اید!
البته باید خدمتتان عرض کنیم که ظرف شیشه ای یا فلزی که برای نگه داری زعفران استفاده میکنید حتما به دور از تابش مستقیم نور آفتاب قرار دهید که در رنگ زعفران شما تغییری ایجاد نشود.
برای نگهداری زعفران در ظروف شیشه ای یا فلزی بهتر است آن را در فویل های آلومینیومی بپیچید تا در معرض جریان هوای داخل ظرف قرار نگیرد. با رعایت موارد بالا در هنگام مصرف متوجه خواهید شد که عطر و طعم بی نظیر زعفران کاملا حفظ شده است.
روش نگهداری از زعفران خشک
اگر قرار است زعفران را بصورت خشک شده نگهداری کنید لازم است پاکت آن را هواگیری کنید تا با اکسیژن در تماس نباشد و بعد از آن حتما زعفران را از تابش نور مستقیم خورشید دور نگه دارید.
هرگز زعفران خشک کرده را بسته بندی نکنید و در فریزر قرار دهید این روش نادرست ترین روش برای نگه داری از زعفران خشک شده است. نکته دیگری که در نگهداری از زعفران خشک مهم است دما و رطوبت مطلبوب است. پیشنهاد میشود دمای محیط حدود۲۰ درجه سانتی گراد و رطوبت محیط هم تقریبا پایین تر از۴۰ درصد باشد.
اگر شما ساکن شهر های شمالی یا جنوبی هستید حتما باید زعفران را در یخچال نگهداری کنید چرا که در غیر این صورت نخ های زعفران به هم چسبیده و موجب خراب شدن آن میشود. حتما از نبود هر گونه حشره و جونده در محیط نگه داری زعفران مطمئن شوید.
تا چه مدت میتوان از زعفران نگهداری کرد؟
شاید جالب باشد بدانید که گیاه زعفران را میتوان تا چندین سال نگهداری کرد اما اگر بهترین زمان نگهداری و مصرف آن را در نظر بگیریم بهتر است بیشتر از دو سال زعفران را برای مصرف نگه نداریم چرا که با گذشت زمان عطر، بو و طعم زعفران از بین رفته و کیفیت اولیه را نخواهد داشت.
ارتباط حمل و نقل صحیح با کیفیت زعفران
اگر در جابجایی و حمل و نقل زعفران دقت کافی نداشته باشیم رشته های ارزشمند این گیاه شکسته، خرد و پودر میشوند. اگر این اتفاق رخ دهد شاید زعفرانی که در اختیار داریم بسیار با کیفیت باشد اما ارزش اقتصادی آن پایین آمده است، چون زیبایی وارزش گیاه زعفران به شاخه های سالم و خوش رنگ آن بستگی دارد.
با زعفران نم کشیده چکار کنیم؟
اگر رعفران را در محیطی قرار داده اید که نم کشیده است حتما باید آن را با روش صحیحی خشک کنید:
خشک کردن زعفران با فر: زعفران ها را در فر قرار دهید و بمدت پنج دقیقه نه بیشتر اجازه دهید تا خشک شوند. حرارت زیاد و مدت زمان بیشتر باعث سوختگی زعفران میشود پس مراقب باشید زعفران نسوزد.
خشک کردن زعفران در هوای آزاد: زعفران های نم کشیده را بین دو پارچه نخی بگذارید تا نم آن ها گرفته شود و میزان تماسشان با اکسیژن کاهش یابد و در محیط خشک و خنک قرار دهید تا خشک شوند.
در این مقاله تلاش کردیم موثر ترین راه ها را برای نگه داری زعفران به شما عزیزان معرفی کنیم. میدانید که گیاه زعفران گران قیمت ترین گیاه دنیاست که باید برای نگداری از آن دقت کافی داشت تا با بهترین روش های نگه داری زعفران تازگی، عطر وطعم خود را برای مدت بیشتری حفظ کند و اگر روش نگهداری درست نباشد افزودن زعفران به غذا به عنوان چاشنی یا استفاده آن در شربت و چای دیگر معنا ندارد.