قطعاً همهٔ شما با انواع هل آشنایی دارید. در واقع هل از آن جهت که باعث ایجاد طعم و عطر مطبوع میشود، بسیار پرکاربرد است و از زمانهای قدیم تاکنون بین افراد زیادی محبوبیت دارد. اما آیا میدانید خواص هل چیست؟ آیا با طریقهٔ مصرف آن آشنایی دارید؟ در این مقاله قصد داریم برای شما مطالب مفیدی را از کاربردهای مختلف هل و طریقهٔ مصرف آن ارائه دهیم. پس حتماً این مقاله را تا انتها مطالعه فرمایید.
کاربردهای هل
جالب است بدانید که هل پس از زعفران و وانیل سومین ادویه پرکاربرد و گرانقیمت است که عطروطعم بسیار خوبی را به مواد غذایی و نوشیدنی میدهد. هل دانهای دوکیشکل با عرض مثلثی دارد و غلاف آن دارای مقداری بذر است. دانه هل را بهطور کامل یا بهصورت پودر شده میتوان برای خوشطعم و خوش عطر کردن انواع مختلف غذاها و خوراکیها و حتی نوشیدنیها استفاده کرد. برای توصیف طعم هل میتوان گفت که دارای مزهای شیرین و تند و تا حدود بسیار کمی طعمی مشابه بهلیمو و نعناع دارد. تقریباً همهٔ افراد از کاربرد هل در انواع غذاها و نوشیدنیها مطلع هستند؛ اما جالب است بدانید که هل کاربردهای دیگری نیز دارد که از جملهٔ آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ضدمیکروب و ضدالتهاب بودن: یکی از کاربردهای هل عملکرد ضدمیکروبی است. در واقع هل توانایی مقابله با میکروارگانیسمهای مختلفی را دارد که میتوان از آن برای داروهای ضد میکروبی استفاده کرد. البته دقت کنید که اگر تحتدرمان خاصی هستید، حتماً باید تحتنظر پزشک از آن استفاده کنید؛ چراکه ممکن است با برخی دیگر از داروها تداخل داشته باشد و در نتیجه عوارضی برای شما به وجود بیاورد.
- بهتر شدن سندرم متابولیک و دیابت: طبق تحقیقات مختلف یکی از کاربردهای هل برای این است که مقداری از سندرم متابولیک را بهبود دهد. در واقع سندرم متابولیک میتواند باعث بروز بیماریهای دیگری همچون بیماری قلبی، قند خون، فشارخون و … شود.
- سلامتی قلب: یک سری تحقیقات دیگر نشان دادهاند که مصرف هل میتواند باعث سلامتی قلب شود. در واقع بهدلیل اینکه هل دارای آنتیاکسیدانهای قوی است، میتواند عملکرد قلب را بهبود دهد.
- سلامتی دهان: بسیاری از افراد بر این باور هستند که ادویههایی همانند نعناع و دارچین میتواند به سلامتی دهان و دندانها کمک کند. جالب است بدانید هل نیز از جملهٔ ادویهجاتی است که دارای خاصیت ضدباکتریایی است و توانایی مجادله با باکتریهای دهان را دارد که عامل اصلی بوی بد دهان و بیماریهای لثهای هستند.
- سلامتی کبد: در بعضی از مکاتب سنتی ذکر شده است که هل دارای خاصیت سمزدایی است. بر همین اساس هل میتواند به دفع سموم کبد و بهبود عملکرد آن کمک کند.
- ضد سرطان: هل بهدلیل داشتن آنتیاکسیدان خاصیت ضدسرطانی قویای دارد. البته به این معنی نیست که هل بهتنهایی توانایی درمان سرطان را داشته باشد، بلکه میتواند به کاهش سایز و وزن تومورهای سرطانی کمک کند.
کاربرد هل در آشپزی
همانطور که میدانید هل دارای انواع مختلف هل سبز، هل سفید و هل سیاه است که از بین این انواع هل سبز بیشترین کاربرد را دارد و آن هم به این دلیل است که بهترین طعم و بو را دارد. اما سؤال این است که چگونه میتوان از هل در غذا استفاده نمود؟ یکی از کاربردهای هل در غذا است؛ بهعنوان مثال در هنگام پختوپز انواع گوشتها یکی از اصلیترین مشکلی که تقریباً همهٔ افراد با آن درگیر هستند، بوی گوشت است. برای حل این مسئله میتوانید برای مرینت گوشت قرمز یا سفید آنها را به مخلوطی از ادویهها همانند هل آغشته کنید و بگذارید به اندازهٔ کافی در یخچال استراحت کند. این کار باعث میشود که بوی زخم و نامطبوع گوشت از بین برود. مورد دیگر استفادهٔ هل در آشپزی، پختن انواع مختلف سوپها و سبزیجات با کمک هل است؛ بهعنوان مثال میتوانید از هل در هنگام پختن هویج و سرخ کردن و بخارپز کردن سبزیجات مختلف استفاده کنید و طعم و عطر بسیار خوبی را به غذای خود ببخشید.
کاربرد هل در شیرینیپزی و پخت نان
هل در پختوپز نان و شیرینیپزی کاربرد فراوانی دارد. برای مثال میتوانید از هل سبز در پختن انواع حلواها، شیرینیها، بستنی، فرنی، کیک، نان و دسرهای دیگر استفاده کنید. نان قهوهٔ سوئدی یکی از انواع نانها است که طعمی شیرین دارد و در آن از هل نیز استفاده میشود. بهطور کلی بودن هل در انواع مختلف نان و شیرینی میتواند طعمی گرم، خوشبو و اندکی تند را به دسر شما بدهد.
کاربرد هل در تهیه دسر و مربا
کاربرد دیگر هل در درست کردن دسر و مربا است. برای مثال، یکی از مرباهایی که در کشور ما بسیار پرطرفدار است، مربای هویج است. در پخت این مربا اغلب از هل استفاده میشود. هنگامی که هویج را بر روی حرارت میگذارند تا شکر به اندازهٔ کافی در آن حل شود، در همین حین مقداری هل نیز به آن اضافه میکنند تا طعم و بوی خوبی به خود بگیرد.
کاربرد هل در تهیه دمنوش و چای
چای با هل و دمنوش با هل از دیگر کاربردهای هل هستند که نسبت به هر کاربرد دیگر هل بسیار طرفدار دارند. در حقیقت امروزه کمتر کسی است که نوشیدن چای با هل را تجربه نکرده باشد. اگر تاکنون چای با هل را امتحان نکردهاید، پیشنهاد میکنیم حتماً امتحان کنید و از نوشیدن چای لذت ببرید. در حقیقت روش مصرف هل در تهیهٔ چای با هل به اینگونه است که هنگام تهیهٔ چای فقط کافی است مقداری از دانههای هل یا پودر هل را به آن اضافه کنید. در واقع چای با هل به نام Elaichi Chai نیز شناخته شده است و بهدلیل طعم بینظیری که دارد در سراسر دنیا محبوبیت فراوانی دارد. در مورد دمنوش با هل نیز باید گفت که امروزه بهدلیل خاصیت مفیدی که هل دارد، در دمنوشهای مختلفی نیز مورداستفاده قرار میگیرد، از جملهٔ دمنوش با هل میتوان به دمنوش به و هل اشاره کرد که برای درمان بسیاری از بیماریها مورداستفاده قرار میگیرد.
هل در ترکیب ادویهجات
شاید فکر کنید هل فقط در تهیهٔ انواع غذاها و نوشیدنیها و دسرها به کار میرود؛ اما قطعاً برایتان جالب میشود وقتی که بدانید که از هل حتی برای تهیهٔ ادویهجات مختلفی همانند ادویه ماسالا و ادویه پلویی نیز استفاده میشود. در واقع ماسالا یکی از مشهورترین ادویههای موجود در هند است که در اغلب غذاهای هندی نیز استفاده میشود که میتوانید آن را بهصورت آماده در فروشگاهها پیدا کنید یا اینکه خودتان اقدام به تهیهٔ آن کنید. البته هر غذایی دارای ادویهٔ ماسالای خاص خود است. در حقیقت، ماسالا از ترکیب ادویههای مختلف و تند و هل به دست میآید. اما در مورد ادویه پلویی باید گفت که از این نوع ادویه برای تهیه انواع برنجها استفاده میشود که میتواند باعث خوشبو و خوشطعم شدن برنج شما شود. دقت کنید که ادویههای پلویی مختلفی وجود دارد که یکی از آنها ادویه پلویی هلدار است؛ یعنی در ترکیب این ادویه مقداری هل وجود دارد که نسبت آن میتواند متغیر باشد.
هل در طب سنتی
هل حتی در زمانهای قدیم نیز در طب سنتی مورداستفاده قرار میگرفت و دارای نامهای مختلفی همچون قاقله صغار و کبار، هیل و هال است. طبق طب سنتی از هل میتوان برای درمان افسردگی نیز استفاده کرد. از جمله کاربردهای دیگر هل در طب سنتی میتوان به فواید آن برای کنترل استرس و اضطراب و حتی برای درمان سردرد نیز اشاره کرد.
طریقه مصرف هل
از هل میتوان به چند طریق استفاده کرد:
عرق هل
عرق هل دارای ماندگاری بسیار بالایی است. از جمله ویژگی مهم دیگر آن میتوان به این اشاره کرد که به هنگام استفاده از آن در کل غذا یا نوشیدنی پخش میشود. همچنین این عرق دارای کالری زیاد و سرشار از قند طبیعی است. از جمله ویژگی بسیار خوب عرق هل این است که هیچگونه چربی در آن وجود ندارد. از این عرق میتوان برای انواع خوراکیها و نوشیدنیهای مختلف استفاده کرد.
پودر هل
پودر هل در واقع همان هل است؛ اما فقط از لحاظ شکل بهصورت پودری است. پودر هل را هم میتوانید بهصورت آماده تهیه کنید یا اینکه خودتان در منزل آن را بهصورت پودری در آورید. برای آسیاب کردن هل باید در ابتدا پوستهٔ خارجی را جدا و سپس دانههای آن را در آسیاب ریخته و پودر کنید.
دانه هل
میتوان غلاف دانه هل را شکافت و از آن در چای، قهوه یا انواع غذاها استفاده کرد و از طعم و عطر خوب آن لذت برد.
مقالات مرتبط را در وبسایت ما مطالعه کنید: