5 نکته ی عجیب درباره زعفران که نمی دانستید.
در این مقاله به بررسی 5 نکته عحیب درباره زغفران میپردازیم:
آیا می دانستید قدمت کاشت زعفران در ایران به بیش از 3000 سال پیش بر می گرده؟
نام دیگر ادویه ی زعفران زرپران نیز می باشد که از کلاله ی خشک شده ی گل زعفران به دست می آید و همچنان در طول تاریخ در میان گران ترین مواد جهان قرار داشته است. این ادویه به عنوان رنگ عطر و دارو نیز مورد استفاده قرار می گرفته که در ادامه به آن می پردازیم. ریشه و اصالت زعفران بومی آسیای جنوب غربی می باشد و بعد از آن برای اولین در جاهای دیگر دنیا مثل یونان کشت شد همینک ایران بزرگترین تولید کننده زعفران جهان به حساب می آید به نحوی که حدود 90 درصد زعفران جهان در ایران کشت و تولید می شود. در ایران باستان، در قرن دهم قبل از میلاد، در شهرهای دربند روسیه و اصفهان، زعفران کشت می شد. در ایران قدیم نمازگزاران از زعفران به عنوان پیشکش برای خدا و به عنوان رنگ زرد درخشان ، عطر و دارو استفاده میکردند. همچنین زعفران برای درمان سودا، با چای داغ مخلوط و سپس مصرف میشد. در حقیقت ، بیگانگان فکر می کردند که استفاده ایرانیان از رشتههای زعفران در چای و غذا ، جنبه اعتیادآوری و تحریک جنسی دارد. این ترسها افزایش یافت و سبب شد که گردشگران و مسافران از مصرف غذاهای دارای زعفران در ایران بپرهیزند. به علاوه، از محلول آبی حاصل از زعفران ایرانی با گیاه صندل ، برای شست و شوی بدن بعد از کار سخت و در زیر آفتاب سوزان ایرانی استفاده میشد. بعد ها ، زعفران ایرانی به طور گسترده توسط اسکندر و ارتش او مورد استفاده قرار گرفت. آنها زعفران را با چای مخلوط کردند و برنج زعفرانی میخوردند. اسکندر شخصا با پیروی از کوروش بزرگ، از زعفران برای استحمام استفاده میکرد. او مثل کوروش معتقد بود که زعفران زخمها را درمان میکند، و با نتیجه گرفتن از این روش، ایمانش به زعفران افزایش یافت. او حتی استحمام زعفرانی را به مردان کشور خود نیز پیشنهاد کرد. سربازان یونان با دیدن فواید درمانی زعفران پس از بازگشت به مقدونیه به استفاده از آن ادامه دادند. کشت زعفران به ترکیه امروزی نیز رسید ، آنها بهطور کلی زعفران را در شمال شهر سافران بولو کشت میکردند این مکان اکنون نیز به خاطر فستیوالهای سالانه کشت زعفران مشهور می باشد.
آیا می دانید چقدر گل زعفران برای تولید مقداری از آن نیاز است؟
برای تهیه یک کیلوگرم زعفران حدود 100 هزار عدد گل نیاز است که سبب شده زعفران از جمله گران ترین مادهها در طول تاریخ باشد. برداشت زعفران لذت بخش ترین بخش کشاورزی در زمینه ی زعفران است. برای انجام کامل این مرحله حدود 20 روز زمان نیاز است. لازم به ذکر است که گل ها حداکثر تا 3 روز عمر میکنند و اگر در طی این زمان برداشت نشوند، کیفیت خود را از دست می دهند. برداشت هر چقدر دیرتر انجام شود به علت قرار گرفتن گله ها در معرض نور خورشید، باد و سایر عوامل آب و هوایی قرار میگیرند، کیفیت و مرغوبیت خود را از دست می دهند. با رسیدن دمای پیازها به 8 درجه سانتیگراد برداشت زعفران آغاز میشود همچنین زمان برداشت زعفران بسته به این نکته در برخی مناطق از اوایل آبان ماه و در مناطق دیگر نیز از اوایل ماه آذر عمل برداشت انجام می شود. با ظهور گل های بنفش در مزرعه ، فرآیند برداشت زعفران شروع می شود. مدت زمان برداشت زعفران به شرایط اقلیمی منطقه نیز بستگی دارد و حدودا سه هفته طول خواهد کشید. اولین گام در رشد زعفران و پدیدار شدن گل ها بالا آمدن جوانه ها میباشد. جوانه اولین قسمت رویشی پیاز زعفران است که سر از خاک بیرون میآورد. مقدار گل ها در روزهای هفتم تا دهم به بیشترین مقدار خود میرسند. بهتر می باشد که برداشت تا حد امکان زمانی نزدیک به این ایام انجام شود همچنین برداشت زعفران در منطقه خراسان قبل از طلوع آفتاب انجام میشود. در برخی مناطق مثل غرب کشور از ساعت 8 صبح که گل دهی شروع میشود و تا بعد از ظهر یا عصر ادامه دارد. نکته مهمی که باید مورد توجه قرار داد این است که کاشت زعفران در سال اول محصول چندانی به همراه نخواهد داشت و ممکن است فقط تعدادی از پیازها گل بدهند. همچنین توجه داشته باشید که زمان برداشت زعفران محدود می باشد و شما باید بین زمان برداشت ، مساحت مزرعه و تعداد کارگران خود تناسب لازم را ایجاد کنید. گل های زعفران باید سریعا پس از چیده شدن از کلاله جدا شوند چون ممکن است گرده های پرچم به روی کلاله ها بچسبند. در نتیجه وجود فاصله بین زمان برداشت و جداسازی گل از کلاله ، ممکن است فرآیند جداسازی را با مشکل همراه کند. در نتیجه کلاله ها آسیب دیده و از کیفیت زعفران کاسته می شود. نکته ای که باید در این مرحله به آن توجه کنید این است که بهتر است برای حفظ هرچه بهتر کیفیت زعفران، عمل برداشت را زمانی انجام دهید که گل ها بصورت غنچه و یا نیمه باز باشند. روش های جداسازی زعفران مختلف است انواع روش های جداسازی زعفران شامل روش زعفران دسته ، روش زعفران سرگل، روش زعفران پوشال، روش زعفران نگین می باشد. همچنین برای نگهداری زعفران نیز باید نکاتی را بدانید از جمله اینکه درجه حرارت محل نگهداری زعفران نباید بیشتر از 20 درجه سانتی گراد بشود و بهتر است زعفران را داخل یخچال نگهداری کنید. همچنین قرار داشتن زعفران در جلوی تابش مستقیم خورشید باعث از دست رفتن کیفیت زعفران به مرور زمان می شود.
آیا می دانستید خوردن زعفران ممکن است باعث مرگ شود؟
خوردن بیش از 5 گرم زعفران در روز می تواند سبب مرگ بشود. همچنین استفاده زیاد از زعفران در برخی موارد خطرناک است. برای جلوگیری از عوارض زعفران نباید از 5 میلی گرم بیشتر استفاده کنید. دوز بالای زعفران خطرناک است.
چند مورد از عوارض زعفران
یرقان ،اسهال ،خون دماغ، زردی پوست، زردی چشم، مسمومیت غذایی، زردی غشای مخاطی، بی حسی پلکها و لبها. مصرف زعفران برای زنان باردار نیز خطرناک می باشد مادران شیرده نیز باید از خوردن زعفران پرهیز کنند مصرف زیاد زعفران باعث انقباضات رحم و در نتیحه سقط جنین می شود به همین دلیل پزشکان خوردن این گیاه را در دوران بارداری ممنوع می دانند در خانم های شیرده نیز به دلیل اینکه رنگ های زعفران از طریق شیر مادر وارد بدن کودک می شود مضر می باشد و اینها جدی ترین مورد از عوارض زعفران می باشد.
سایر مضرات زعفران
حساسیت هایی که در اثر مصرف زیاد زعفران به وجود می آید، سردرد، اضطراب ،گیجی ،تهوع، خشکی دهان، بیاشتهایی ،ناراحتی معده، کاهش وزن، حساسیتهای پوستی.
با مصرف درست و اندازه زعفران از خواص این نعمت بهره مند شوید و از عوارض پیشگیری نمایید.
زعفران در گذشته های دور نیز از اهمیت های مختلف و زیادی برخوردار بوده است.
زن موجود پیچیده ای است و این پیچیدگی باعث جذابیت او در نوع خود میباشد. ولی در طول تاریخ خانم ها و یا بانوان به این درک رسیده اند که چگونه این جذابیت را حفظ کنند و همچنین چگونه بر آن بیفزایند. هر چقدر آنها زیباتر باشند جذابتر هستند و این صلاح، خوفناکترین اسلحه ای می باشد که آنها به آن دست یافته اند. یکی از وسایلی که به جذابیت زنان میافزاید آرایش آنهاست. در گذشته ی روم باستان زنان اشرافی از زعفران و همچنین گل آن برای رنگ کردن مو های خود استفاده می کردند و نیز از زعفران به عنوان روشن کننده ی موهای خود استفاده می کردند. آنها همچنین به خواص درمانی زعفران در زمینه ی بیماری های پوستی نیز پی برده بودند و از این موضوع استفاده بسیاری می بردند. در صنایع آرایشی و بهداشتی نیز می توان به عنوان رنگ های شامپو، سایه چشم، رژلب، آبرسان، کرم ضدچروک، تمیزکننده پوست و… استفاده نمود.
زعفران در هند از اهمیت بسیاری برخوردار می باشد.
در کشور هند زعفران جایگاه ویژه و مهمی دارد به طوری که رنگ اول پرچم این کشور از رنگ زعفران بر گرفته شده است. پرچم هند نماد ملی این کشور است که نمایانگر این جمهوری آسیا از زمان استقلال آن هاست که از سه نوار افقی با اندازه ای برابر تشکیل شده است. بالایی آن نارنجی زعفرانی رنگ میانی آن سفید و پایین آن سبز است. در مرکز پرچم یک نماد دایره سکل آبی رنگ قرار دارد که آشوکا چاکرا نامیده می شود. همچنین پرچم هند ریشه در جنبش استقلال طلبی دارد که از اوایل قرن 20 شکل گرفت و به طور کل به دلیل اهمیت زیاد این ادویه در این کشور یکی از رنگ های پرچم ذکر شده به رنگ زعفران است علاوه بر این موضوع برداشت زعفران در هند فقط جنبه اقتصادی ندارد بلکه سنت و فرهنگ را هم در دل خود قرار داده است.