خواص زرشک بسیار زیاد می باشد و یکی از محصولات کشاورزی است که بخشی از این محصول به صورت تازه به بازار عرضه میشود و بخش عمده آن ابتدا خشک شده و سپس به فروش میرسد. در این مقاله میخواهیم درباره روشهای خشک کردن زرشک صحبت کنیم.
خشک کردن زرشک با هدف جلوگیری از خراب شدن و نگهداری طولانیمدت زرشک انجام میشود. یکی دیگر از مزیتهای خشک کردن زرشک تازه کاهش حجم و افزایش راندمان بستهبندی و حملونقل آن است که میتوان گفت این هدف یک هدف فرعی برای خشک کردن زرشک میباشد.
زرشک تازه را به سه روش آفتابی، صنعتی و سایه خشک میکنند. بر اساس تحقیقهایی که پژوهشگران کردهاند، در روش خشک کردن زرشک با آفتاب و خشک کردن زرشک بهصورت صنعتی به علت آسیب رسیدن به رنگدانههای زرشک، رنگ زرشک کدر شده و کیفیت محصول کم میشود.
پیشنهاد میکنیم که میوه زرشک را در فصل پاییز بهصورت تازه خریداری کنید و خودتان خشک کنید تا در فصول دیگر سال زرشک در اختیار داشته باشید. همانطور که میدانید زرشک قرمز و تازه در ابتدای فصل پاییز و زرشک سیاه و تازه در اواخر فصل پاییز وجود دارد.
روشهای مختلفی برای خشک کردن زرشک وجود دارد که در این مقاله درباره هریک از آنها صحبت خواهیم کرد. در صورتی که علاقهمند به ادامه این مقاله هستید تا پایان مقاله همراه ما باشید و از مطالب مفیدی که در این مقاله ارائه خواهیم داد، نهایت استفاده را ببرید.
چند روش رایج برای خشک کردن زرشک
در روش اول، شاخههای زرشک را در انباری، زیرزمین یا اتاقی که جریان هوا وجود داشته باشد، آویزان میکنند تا زرشکها بهتدریج خشک شوند. گاهی خشک شدن زرشک میتواند حدود چند ماه زمانبر باشد. لازم است بدانید در مدتزمانی که زرشکها در حال خشک شدن هستند، جریان هوا مانع از کپک زدن زرشکهای تازه میشود.
پس از اینکه زرشکها بهخوبی خشک شدند، شاخههای زرشک را بتکانید تا زرشکهای خشکشده جدا شوند سپس آنها را پاک کنید و بستهبندی کنید.
در روش بعدی میتوانید زرشک را از شاخهاش بهصورت دانهدانه جدا کنید و در آبکش بریزید و بشویید و اجازه دهید که آبش برود.
حالا زرشکها را روی پارچه نخی تمیزی پهن کنید و در محیطی که سایه باشد و همچنین خنک باشد، قرار دهید تا به مرور زمان خشک شود. میتوانید برای خشک شدن سریعتر زرشکها از باد پنکه یا کولر نیز استفاده کنید. در مدتزمانی که زرشکها در حال خشک شدن هستند، سعی کنید آنها را زیرورو کنید تا از هم جدا شوند و قسمتهای دیگر آنها نیز خشک شود. توجه کنید که زرشکها را در آفتاب خشک نکنید؛ چراکه رنگ سرخ خود را از دست میدهند و به رنگی کدر و تیره تبدیل میشوند.
روش سومی که برای خشک کردن زرشک خدمتتان خواهیم گفت به اینگونه است: داربستهایی برای شاخههای این میوه در انبار یا بارگاه که به دور از هرگونه گردوخاک میباشد، نصب میکنند و شاخههای زرشک را روی این داربستها آویزان میکنند. بدین ترتیب، زرشکها بهتدریج خشک میشوند. در این روش ممکن است زرشکها در معرض آفات و حشرات قرار گیرند که برای جلوگیری از آن میتوانید روی زرشکها را با تور بپوشانید.
زمانی که زرشکها خشک شدند، آنها را داخل ظرفی دربسته بریزید و در داخل یخچال یا فریزر نگهداری کنید. برای نگهداری زرشک می توانید مقاله روش های نگهداری از زرشک تازه و خشک را در وبسایت ما مطالعه کنید.
خشک کردن زرشک به صورت عمده و صنعتی
همانطور که گفتیم، زرشک پس از برداشت باید خشک شود تا برای عرضه به بازار آماده شود.
خشک شدن زرشک به زمان طولانی احتیاج دارد و پیدا کردن محل مناسب برای خشک کردن زرشک میتواند ما را به دردسر بیندازد.
خوشبختانه امروزه با پیشرفت تکنولوژی در سرتاسر دنیا دستگاهی اختراع شده است که بهوسیله آن زرشک بهراحتی خشک میشود. این دستگاه بهوسیله انرژی الکتریکی و خورشیدی میتواند زرشک تازه را در مدتزمان ۱۵ ساعت با حفظ کیفیت و رنگ بهصورت کامل خشک کند.
مشکلات خشک کردن زرشک
زرشک میوهای است که حاوی ویتامین ث و رنگدانه آنتوسیانین میباشد. علت قرمز بودن این میوه هم وجود همین رنگدانه آنتوسیانین است. این رنگدانه نسبت به دما بسیار حساس است و در دماهای بالا تجزیه میشود و میتواند رنگ زرشک را به رنگ قهوهای در بیاورد. همچنین اگر زرشک را با حرارت بالا خشک کنیم، ارزش غذایی خود را از دست خواهد داد.
یکی از دلایلی که خشک شدن زرشک به مدتزمان زیادی احتیاج دارد، وجود مواد قندی در این میوه است. قندها در اثر حرارت کاراملیزه میشوند و هرچقدر که به مراحل پایانی خشک شدن نزدیک شویم، سرعت خشک شدن کاهش مییابد.
از دیگر دلایلی که مدتزمان خشک شدن زرشک را طولانی میکند، این است که هیچ محلی برای خروج رطوبت وجود ندارد.
آموزش خشک کردن زرشک تازه در منزل
شاید جالب باشد بدانید که با توجه به روشهای برداشت میوه زرشک، نحوه خشک کردن این میوه نیز متفاوت خواهد بود.
اگر قصد دارید زرشک را در منزلتان خشک کنید، دو روش زیر را به شما پیشنهاد میکنیم:
- شاخههای زرشک را در مکانی تاریک و خنک که هوا در آن جریان داشته باشد، آویزان کنید. پس از گذشت چند روز که زرشکها خشک شدند، دانههای زرشک را جدا کرده و آنها را بستهبندی کنید و در فریزر نگه دارید تا تازه بمانند.
- زرشکها را بهصورت دانهدانه از شاخه جدا کنید و آنها را بشویید. سپس در محل مناسبی قرار دهید تا خشک شوند. پس از خشک شدن میتوانید زرشکها را در ظرف مناسبی بریزید و به مدت طولانی نگهداری کنید.
در این مقاله روشهایی را برای خشک کردن زرشک در منزل به شما عزیزان آموزش دادیم که امیدواریم مفید بوده باشد. همچنین درباره روش خشک کردن زرشک بهصورت عمده و صنعتی و دستگاه مورداستفاده برای این موضوع به روش صنعتی نیز توضیحاتی دادیم که امیدواریم اطلاعات شما را افزایش داده باشد. سپاسگزاریم که تا پایان این مقاله ما را همراهی کردید.