شربت زرشک با رنگ جذاب و مزه ملس و دلنشینی که دارد، بسیار پرطرفدار میباشد. شربت زرشک درست مثل آب زرشک فواید زیادی برای بدن دارد.
برای تهیه این شربت روشهای مختلفی وجود دارد. ما در این مقاله طرز تهیه شربت زرشک با زرشک تازه و زرشک خشک را خدمت شما عزیزان توضیح خواهیم داد تا حتماً این شربت بسیار پرطرفدار را در فصل تابستان تهیه و نوش جان کنید.
درست کردن شربت زرشک با زرشک تازه
مواد لازم برای تهیه شربت زرشک خانگی با زرشک تازه: زرشک تازه قرمز، شکر به میزان لازم، آب، گلاب و عرق هل.
گلاب و عرق هل میتوانند بهصورت اختیاری در این شربت استفاده شوند و به ذائقه شما بستگی دارد که آیا طعم گلاب و عرق هل را میپسندید یا خیر.
در اولین گام برای تهیه شربت زرشک با زرشک تازه، لازم است که شهد شربت زرشک را آماده کنیم.
برای این کار ابتدا شکر و آب موردنظر را در قابلمه بریزید و روی حرارت اجاقگاز قرار دهید. توجه کنید که حرارت کم باشد تا شکر و آب بهخوبی در یکدیگر حل شوند و این مخلوط به حد کافی غلیظ شود و قوام کافی پیدا کند. بهتر است بهصورت مداوم شکر را هم بزنید تا در آب حل شود.
حالا زرشکها را از خوشه جدا کنید و بهخوبی در آبکش بشویید. پس از اینکه زرشکها را شستید روی یک پارچه نخی پهن کنید تا خشک شوند.
در این مرحله زرشکهای خشکشده را به شهدی که در حال جوشیدن است، اضافه کنید و زمان بدهید تا زرشک همراه با آب و شکر شروع به جوشیدن کند تا عصاره آن خارج شود. در گام بعدی اگر تمایل دارید، عرق هل یا گلاب را به مخلوطتان اضافه کنید و درب قابلمه را ببندید تا زرشک به مرحله پخت برسد و نرم شود.
توجه کنید که شربت زرشک نباید برای مدت طولانی و با حرارت زیاد بجوشد؛ چراکه این کار سبب بدرنگ شدن و کدر شدن رنگ شربت زرشک و تلخ شدن مزه آن میشود. بنابراین تمام مراحل آماده شدن شربت باید با حرارت کم انجام شود.
هر زمان که احساس کردید غلظت شربت شما به حد کافی رسیده است، اجاقگاز را خاموش کنید.
در مرحله بعد شربت را از یک صافی یا الک رد کنید تا زرشکها از شربت جدا شوند. پس از انجام این کار زمان دهید تا شربت خنک شود.
پس از خنک شدن شربت آن را در بطریهای شیشهای تمیز و خشک بریزید و در یخچال قرار دهید.
برای سرو این شربت میتوانید دو تا سه قاشق از این شربت را با یک لیوان آب سرد ترکیب کنید و شربتی دلچسب را نوش جان کنید.
زرشکهای فیلترشده را هم میتوانید بهعنوان مربای زرشک با نان تست و کره یا خامه امتحان کنید یا اینکه از آن برای تزیین دسر و کیک و طعم دادن و دیزاین کردن غذاهای مختلف استفاده کنید.
درست کردن شربت زرشک با زرشک خشک
در ادامه طرز تهیه شربت زرشک با زرشک خشک را برای شما عزیزان توضیح خواهیم داد. برای تهیه این شربت تمام موادی را که برای تهیه شربت زرشک با زرشک تازه استفاده کردیم، برای تهیه شربت زرشک با زرشک خشک نیز استفاده خواهیم کرد.
در اولین مرحله زرشکها را بهخوبی تمیز کنید و در آب بریزید تا شن و گردوخاک آن تهنشین شود و زرشکها به دلیل سبک بودن روی آب قرار گیرند. سپس آنها را جدا کرده و بهخوبی در آبکش بشویید.
حالا شهد شربت را آماده کنید. شکر و آب را روی اجاقگاز قرار دهید و با حرارت ملایم بهآرامی هم بزنید تا شکر و آب با یکدیگر مخلوط شوند و به غلظت کافی برسند. سپس زرشکها را به شهد اضافه کنید و اجازه دهید تا زرشکها نرم شوند. پس از انجام این مراحل شربت را از صافی عبور دهید و اجازه دهید تا خنک شود. این شربت آماده سرو میباشد.
شربت زرشک و عناب
یکی از شربتهای پرطرفداری که با زرشک درست میشود، شربت زرشک و عناب است. برای تهیه شربت زرشک و عناب، زرشک سیاه را با مقدار موردنظر از عناب بکوبید و به این مخلوط آب اضافه کنید و به مدت ۱۰ ساعت اجازه دهید تا این مخلوط بخیسد.
حالا این ترکیب را از صافی رد کنید و شهد شربت را آماده کنید. شکر را با آب بجوشانید و پس از رسیدن به غلظت موردنظر زرشک و عناب کوبیدهشده را به آن اضافه کنید و اجازه دهید تا شربت قوام و غلظت کافی را پیدا کند. در نهایت شعله گاز را خاموش کنید و اجازه دهید شربتتان سرد شود.
نکات مهم در درست کردن شربت زرشک
گاهی اوقات برای شیرین کردن شربت زرشک از عسل که یک شیرینکننده طبیعی میباشد، استفاده میشود. اگر میخواهید از عسل برای تهیه شربت زرشک استفاده کنید، ابتدا باید آب زرشک را آماده کنید و سپس برای شیرین کردن شربتتان بهجای شکر به مقدار موردنیاز از عسل استفاده کنید.
برای اینکه از تیره شدن آب زرشک جلوگیری کنیم، ابتدا آب را بجوشانید و سپس زرشکها را به آن اضافه کنید تا زرشکها مدتزمان کمتری با حرارت کمتری بجوشند و در مدتزمان کمتری نرم شوند. این کار سبب حفظ رنگ زرشکها و همچنین حالت زرشک خواهد شد و از له شدن زرشک نیز جلوگیری میشود. اگر روی شربت زرشک کف مشاهده کردید، ترجیحاً آن را از مخلوط جدا کنید تا رنگ شربت کدر نشود و شربتی خوشرنگولعاب داشته باشید.
با قرار دادن شربت در یخچال شربت سفتتر و غلیظتر خواهد شد و برای مصرف باید حجم بیشتر لیوان را با یخ و آب سرد پر کنید و باقیمانده را ۲ الی ۳ قاشق از این شربت بریزید.
در نهایت توصیه میکنیم که برای تهیه شربت زرشک، از زرشک تازه استفاده کنید؛ چراکه قطعاً طعمی که شربت زرشک با زرشک تازه دارد، با زرشک خشک نخواهد داشت.
فواید شربت زرشک
شربت زرشک علاوه بر طعم خوشی که دارد، سرشار از مواد مغذی و ویتامینهای مفید برای بدن است که مصرف آن میتواند سبب تقویت سیستم ایمنی بدن شود.
در بیشتر موارد شربت زرشک را با عسل درست میکنند تا شیرینی آن یک شیرینی طبیعی باشد. از این شربت برای لاغری و کاهش وزن استفاده میکنند که مشاهده شده است نتیجه مطلوب و فوقالعادهای در پی دارد.
در طب سنتی شربت زرشک را بهعنوان یک شربت ضدعطش میشناسند و آن را با زرشک تازه و زرشک خشک تهیه میکنند.
پزشکان طب سنتی برای برطرف شدن مشکلات کبدی توصیه میکنند که زرشک را با آب بجوشانید و سپس مقداری آب به آبِ سیب ترشوشیرین و آبِ انار ترشوشیرین اضافه کنید. سپس کمی سرکه و شکر نیز به مخلوط اضافه کنید و این شربت را هر روز به مقدار ۷۵ گرم استفاده کنید تا مشکلات کبدی شما برطرف شود.
از سایر خواص زرشک و شربت آن میتوان به افزایش سوختوساز بدن و رفع سوءهاضمه، رفع مشکلات گوارشی، درمان بیماریهای عفونی، سمزدایی کبد و کیسه صفرا، بهبود سلامت قلب و کنترل بیماری دیابت اشاره کرد؛ البته در صورتی که این شربت با شیرینکننده طبیعی مثل عسل تهیه شود.
از خواص بینظیر شربت زرشک میتوان به پایینآورنده اوره، کوچککننده شکم و رفع عطش اشاره کرد.
در کنار خواص بینظیری که زرشک دارد، توصیه میکنیم افرادی که دارای فشارخون پایین هستند و همچنین افرادی که مبتلا به گلودرد و سرفههای خشک میباشند، حتیالامکان از شربت زرشک استفاده نکنند؛ چراکه برای این دسته از افراد مضر میباشد.
توجه کنید که مصرف بیشازحد شربت زرشک میتواند منجر به ایجاد بیماریها و ناراحتیهای معده و روده شود و همچنین جذب ویتامین B را در بدن دچار مشکل میکند. پس در نوشیدن این شربت زیادهروی نکنید؛ زیرا مصرف این شربت بهصورت روزانه توصیه نمیشود.
در این مقاله طرز تهیه شربت زرشک با زرشک تازه و زرشک خشک را به شما عزیزان به همراه یک سری نکات مهم در درست کردن شربت زرشک ارائه دادیم. امیدواریم که مطالب ارائهشده مورداستفاده شما عزیزان قرار گیرد و این شربت بسیار خوشمزه را تهیه و حتماً امتحان کنید. سپاس که تا پایان این مقاله همراه ما بودید.