زرشک که نام علمی آن (Berberis vulgaris) است، میوهای قرمزرنگ بر روی درختچهای به طول ۱ تا ۵ متر است. میشود گفت که تمام بخشهای این درخت خواص درمانی بسیاری دارد. بخشهای مختلف این درخت شامل میوه، ساقه، ریشه، پوست و دیگر قسمتهای این میوه میشود که هرکدام خواص خاص خود را دارد. بهدلیل همین خواص فراوان است که زرشک را میوه طول عمر مینامند. برای بیان اطلاعات بیشتر درباره این میوه باید گفت که در مناطق معتدل مانند آسیا، آمریکا و نیز اروپا قابلکشت است. اما خوب است بدانید که کشورمان ایران از بین تولیدکنندگان و صادرکنندههای زرشک رتبه برتر را دارد. بهطوری که بیش از ۹۰ درصد زرشک دنیا متعلق به خراسان جنوبی است. حال در ادامه با ما همراه باشید تا بهطور مفصل درباره نحوه درست کردن دمنوش زرشک به دو صورت خشک و تازه صحبت کنیم و همچنین نگاهی دقیق به خواص این میوه داشته باشیم.
نحوه درست کردن دمنوش زرشک
به کمک زرشک میتوانید دمنوش خوشمزه زرشک را که به آن چای زرشک هم میگویند، درست کنید. این دمنوش خواص بسیاری برای سلامتی دارد و همچنین به کاهش وزن و لاغری نیز کمک بسیاری میکند. درباره خواص میوه زرشک و دمنوش آن در ادامه بهصورت مفصلتر توضیح خواهیم داد. در اینجا به نحوه درست کردن دمنوش زرشک به دو صورت یعنی با زرشک تازه و خشک خواهیم پرداخت.
نحوه درست کردن دمنوش زرشک با زرشک تازه
برای درست کردن دمنوش زرشک با زرشک تازه باید در مرحله اول زرشک تازه را با آب سرد بشویید و سپس آن را آبکشی کنید.
در مرحله دوم باید زرشک را داخل قوری بریزید و روی آن آب جوش ریخته و به مدت ۲۰ دقیقه بگذارید تا دم بکشد. بنا به سلیقه خود شما میتوانید هنگام ریختن زرشکها درون قوری به آن مقداری نبات نیز اضافه کنید. اما توصیه ما به شما این است که اگر دمنوشی ترش میخواهید نیازی به اضافه کردن نبات نیست. پس از دم کشیدن، دمنوش شما آماده نوشیدن است.
نحوه درست کردن دمنوش زرشک با زرشک خشک
مواد موردنیاز برای درست کردن دمنوش زرشک درصورتی که میخواهید دمنوش خود را با زرشک خشک درست کنید، یک قاشق غذاخوری سرپُر زرشک به ازای هر نفر و یک لیوان آب جوش به ازای هر نفر است. همچنین یک تکه کوچک نبات یا یک قاشق چایخوری عسل نیز میتواند به دمنوش زرشک شما طعم فوقالعادهای بدهد.
در این روش شما باید ابتدا زرشک را بهخوبی شسته و سپس به مدت ۱۰ دقیقه آن را درون آب سرد خیس کنید تا بهخوبی تمیز شود. از اینجا به بعد مانند مرحله قبل عمل کنید. زرشک را آبکش کنید و درون قوری بریزید. به همان میزان که گفته شد، یعنی به ازای هر قاشق غذاخوری پر زرشک، یک لیوان آب جوش به قوری اضافه کنید. در اینجا همچون دمنوش زرشک تازه میتوانید به قوری یک تکه کوچک نبات اضافه کنید و بگذارید حدود ۲۰ دقیقه دم بکشد. سپس دمنوش شما آماده است.
همچنین میتوانید دمنوش زرشک را با چای ترش نیز ترکیب کنید که طعم فوقالعادهای خواهد داشت. برای درست کردن این دمنوش، باید هنگام اضافه کردن زرشک به قوری، علاوه بر زرشک، یک قاشق غذاخوری چای ترش نیز به ازای هر نفر به قوری اضافه کنید و بگذارید دم بکشد و از طعم فوقالعاده آن لذت ببرید.
نکات مهم در درست کردن چای زرشک
از سری نکات و فوتوفنهایی که خوب است هنگام تهیه دمنوش زرشک به آن توجه داشته باشید، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱. اگر به طعم ترش دمنوش زرشک علاقه دارید، به دمنوش خود نبات یا عسل اضافه نکنید.
۲. برای تنظیم مقدار غلظت دمنوش میتوانید با کموزیاد کردن مقدار زرشک و همچنین با کموزیاد کردن مقدار آب جوش، دمنوش خود را غلیظتر یا رقیقتر کنید.
۳. برای آنکه دمنوش خوشطعم و خوشرنگی داشته باشید، میتوانید بعد از دم کشیدن دمنوش، زرشک را درون تور یا پارچه نخی ریخته و خوب فشار دهید تا عصاره آن گرفته شود و سپس آن را به دمنوش اضافه کنید.
خواص دمنوش زرشک
از آنجایی که زرشک سرشار از ویتامینهای متفاوتی همچون ویتامین B, C و همچنین آنتیاکسیدانهای قدرتمند است، باعث شده که تبدیل به میوهای سرشار از خواص دارویی و سپری در برابر بیماریها شود. وجود مادهای به نام بربرین که در زرشک موجود است، در خواص فوقالعاده آن برای بهبود بیماریهای متفاوت بیتأثیر نیست. در ادامه نیز ارتباط دارویی دمنوش زرشک و بیماریهای متفاوت را بررسی خواهیم کرد.
سرطان
زرشک مانند دیگر میوههای قرمزرنگ به دلیل آنتیاکسیدانهای قدرتمندی که دارد، مانع از رشد رگهای متورم است. هنگامی که رگها تورم مییابند و فشارخون افزایش مییابد، مصرف دمنوش زرشک باعث میشود که فشارخون کاهش یابد و رگها به حالت طبیعی خود بازگردند. همچنین برای رفع غلظت خون و تصفیه خون دمنوشی فوقالعاده است.
مشکلات قلبی
بهدلیل وجود ترکیب بربامین در آبزرشک، این دمنوش تأثیر بسزایی در تنظیم ضربان قلب دارد. همچنین با مصرف این دمنوش احتمال سکته قلبی کاهش مییابد.
رفع باکتریهای بدن
تحقیقات انجامشده نشان میدهد که زرشک دارای ماده بربرین است؛ این ماده به ساختار سلولی باکتریهای آسیبدیده وارد میشود و باعث مرگ سوسهای آسیبدیده در بدن میشود. پس شما میتوانید با مصرف دمنوش زرشک از خاصیت ضدباکتریایی آن نهایت استفاده را ببرید.
لاغری
با تحقیقات انجامشده روی زرشک، محققان متوجه شدهاند که به دلیل وجود ماده بربرین در زرشک، میان دمنوش زرشک و لاغری ارتباط مستقیمی وجود دارد. تحقیقات نشان میدهد که زرشک یکی از بهترین میوهها برای کاهش وزن و لاغری است. ماده بربرین موجب افزایش سوختوساز بدن میشود. بهدلیل همین خاصیت لاغرکنندگی، به دمنوش زرشک دمنوش لاغری نیز میگویند. بهترین زمان مصرف این دمنوش لاغری که باعث تناسباندام میشود، تقریباً نیمساعت قبل از غذا است.
از دیگر بیماریهایی که زرشک در بهبود آنها تأثیر بسزایی دارد، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سرماخوردگی
- کبد چرب
- بیماریهای پوستی
- مشکلات ریوی
- و …
امیدواریم که مطالب ارائهشده در مقاله برای شما مفید بوده باشد. حتماً نظرات خود را در مورد مطالب با ما به اشتراک بگذارید.
مقالات مرتبط را در وبسایت ما مطالعه کنید: