درمان آلزایمر با زعفران
یکی از بیماری هایی که در سال های اخیر روند صعودی را در پیش گرفته بیماری آلزایمر ( AD ) است. در حال حاضر نمیتوان درمانی قطعی برای این بیماری معرفی کرد. این بیماری که تاثیر منفی بر روی اشخاص و خانواده ها دارد باعث به خطر افتادن سیستم سلامتی افراد میشود، در این مقاله میخواهیم ضمن ذکر توضیح مفصل تری از آلزایمر درباره تاثیر زعفران در درمان آلزایمر بپردازیم.
پیش از هر چیز خوب است توضیح مختصری درباره بیماری آلزامیر بدهیم.
آلزایمر چیست؟
بیماری آلزایمر که با علائمی همچون ضعف در به خاطر آوردن اشخاص و توانایی در به یاد آوردن بسیاری از موارد عادی زندگی همراه است در واقع یک بیماری عصبی یا به عبارت دیگر نوروژنیک است. در این بیماری شخص بیمار توانایی های شناختی خود از قبیل حافظه، احساسات، گفتار،شخصیت و .. را از دست میدهد. متاسفانه باید بگویم که بیماری آلزایمر یک بیماری رو به رشد است طوری که پیش بینی میشود که در سال ۲۰۵۰ به ازای هر ۸۵ نفر یک نفر از بیماری آلزایمر رنج خواهد برد.
زعفران
زعفران کلمه ای که یاد آور عطر و رنگ های شرقی است ؛ ادویه ای زیبا، خوشمزه و بسیار گرانبها است. از زعفران به عنوان طلای سرخ نیز یاد میکنند. نکته حائز اهمیت درباره زعفران این است که ادویه ای بسیار پر خاصیت و مفید است که دارای خواص دارویی فوق العاده ای نیز هست.
تاثیر زعفران بر روی آلزایمر
شاید اینکه گفته میشود زعفران به عنوان درمانی برای آلزایمر میتواند استفاده شود باعث تعجب شما شود و باور آن سخت باشد؛ زیرا در این صورت به عنوان داروی معمولی ای نخواهد بود.
با این وجود باید گفت که زعفران یک داروی موثر در درمان آلزایمر است مطالعات متعددی که در این مقاله میخواهیم ذکر کنیم نشان میدهند که زعفران در درمان بیماری آلزایمر بسیار تاثیر گذار است و تاثیری همچون یک داروی متوسط مانند دونپزیل را دارد.با این تفاوت که این ادویه چون طبیعی است به طور قطع عوارض جانبی کمتری دارد و جایگزین ایمن تری برای درمان آلزایمر متوسط است.
زعفران(Crocus sativus ) که همانطور که در پیشتر گفتیم دارای خواص فوق العاده و توانایی های درمانی فراوانی است؛ یکی از این فواید ، تاثیر آن در روند بهبود فراموشی است یا به عبارت دیگر یک عامل افزایش دهنده حافظه شناخته شده است.
تحقیقات متعددی بر روی زعفران صورت گرفته که اثرات درمانی آن را مورد بررسی قرار داده اند از جمله آنها را در ادامه ذکر میکنیم.
آزمایش های صورت گرفته در اثبات تاثیرات مثبت زعفران در درمان بیماری آلزایمر و فراموشی
طی مطالعات بالینی و جراحی صورت گرفته ثابت شد که زعفران دارای اثرات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی است و همچنین زعفران دارای توانایی ضد آمیلوئیدوژنیک دارد. بیماری آمیلوئیدوز نام بیماری است که با رسوب پروتئین های فیبریلی غیر طبیعی در بافت ها و تمامی اعضای سراسر بدن نشان داده میشود.
همچنین یک آزمایش که ۲۲ هفته نیز طول کشید و از دو طرف کنترل شده بود به قصد مقایسه عصاره زعفران با مهارکننده کلسترول دونپزیل برای درمان بیماری افرادی که به آلزامیر خفیف دچار شده اند صورت گرفت. کسانی که در این آزمایش شرکت کردند به طور اتفاقی ، دو کپسول روزانه ۱۰ میلی گرم دونپزیل یا ۳۰ میلی گرم روزانه زعفران مصرف کردند.
پس از ۲۲ هفته مطالعه ، محققان متوجه شدند که زعفران در بهبود بیماری آلزایمر تاثیری همچون دونپزیل (به علت فرکانس آستیل کولین استراز )دارد و هر دو در سطح مشابهی برای درمان بیماری آلزایمر عمل کردند.
اگر بخواهیم درباره عوارض آن بگوییم باید گفت که عوارض چندانی در هر دو روش وجود نداشت ؛از عوارض جانبی دونپوزیل میتوان به استفراغ، سرگیجه،تهوع،خستگی اشاره کرد و از عوارض جانبی زعفران میتوان به موارد کمتری همچون خشکی دهان لیپومیا( جنون خفیف)اشاره کرد.
نتیجه این تحقیق ثابت کرد که Crocus sativus یا همان عصاره زعفران برای درمان بیماری آلزایمر خفیف یا حتی متوسط به دلیل داشتن توانایی آنتی اکسیدان موثر است. پس زعفران قطعا توانایی مهار پلاکت های بتا آمیلوئید در تجمع و رسوب را دارد.
طبق گزارشات صورت گرفته زعفران به عنوان یکی از عوامل محافظت کننده در برابر عوامل سمی است که تاثیر مفیدی نیز دارد. و در تعدیل استیل کولین استر از AchE نیز نقش اساسی دارد. AChE همراه با پلاک بتا- آمیلوئید و همچنین پیوندهای نور و فیبریلیال، یکی از نشانه ها و عوامل از بیماری آلزایمر یا همانCrocus sativus است. در یک مطالعه و تحقیق آزمایشگاهی آنزیمی و مولکولی، داروهای طبیعی مانندعصاره زعفران مانع از AChE هستند و زعفران میتواند فعالیت ۳۰٪ AChE متوسط را کنترل کند و کاهش دهد.
در مطالعه قابل توجه دیگری که روی موش های آزمایشگاهی در ۲۱ روز صورت گرفت نتیجه این آزمایش نشان داد که عصاره زعفران سطوح قابل توجهی از محصولات پراکسیداسيون چربی و همچنین آنزیم های آنتی اکسیدان و کاهش سطح کورتیکواسترویید در پلاسمای خون دارند. چیزی که از این تحقیق میتوان نتیجه گرفت این است که زعفران قادر به جلوگیری از کاهش یادگیری، جلوگیری از استرس مزمن،و همچنین جلوگیری از ضعف حافظه است.
و دیگر تحقیقات که همه و همه به نتیجه ای مشابه میرسند.
نتیجه گیری
برای درمان آلزایمر به آنتی اکسیدان نیاز است و زعفران نیز که آنتی اکسیدان قوی ای است برای درمان آلزایمر و کاهش تولید سلول های عصبی موثر است.
از آنجایی که باید تحقیقات و مطالعات بیشتری بر روی دارو های طبیعی و مصنوعی برای درمان آلزایمر صورت بگیرید. دانشمندان و محققان هنوز تحقیقات در این باره را متوقف نکرده اند. اما همانطور که همه ما میدانیم دارو ها و درمان های طبیعی همواره عوارض جانبی کمتری نسبت به دارو های مصنوعی داشته ؛ از این رو تحقیقات صورت گرفته روی درمان های طبیعی قطعا بیشتر خواهد بود.
نحوه استفاده از زعفران برای درمان آلزایمر
در سال های اخیرمحققان و متخصصان ایرانی قادر به تولید محصولی از زعفران به نام (سافروتین)شده اند. که مختص درمان آلزایمر و اختلالات مشابه طراحی شده و تاکنون در اجلاس های بین المللی آن را با دارو های متفاوتی مقایسه کرده اند؛ همانطور که در پیشتر گفتیم کارایی بیشتر و عوارض جانبی کمتری نسبت به تمام دیگر محصولات داشت، با این حال هنوز در مرحله طی کردن مراحل ثبت است.
ممکن است این سوال پیش بیاید که تا آن زمان چگونه میتوان از خواص فوق العاده این محصول طبیعی نهایت بهره را برد؟
برای استفاده از خواص زعفران بهترین روش همان دم کردن آن است. فقط باید در نظر داشته باشید که از حرارت مستقیم و دمای بالا برای دم کردن استفاده نکنید چرا که خواص آن از بین میرود.
دیگر تاثیرات زعفران
نکته ای که در مصرف هر نوع محصولی باید توجه داشت این است که حتما باید با اطلاعات کامل و قطعا تحت نظر پزشک مصرف شود. از درمان های طبیعی همچون زعفران اگر میخواهیم به قصد درمان آلزایمر و در مقیاس زیادتر استفاده کنیم نیز حتما باید تحت نظر پزشک صورت بگیرید .زیرا که یک محصول طبیعی گاهاً تنها یک تاثیر و کاربرد ندارد برای درک بهتر خوب است بدانید که زعفران
۱. به عنوان دارویی برای پیشگیری از افسردگی نیز شناخته میشود و تاثیر زعفران با فلوکستین که داروی ضد افسردگی است برابری میکند.
۲. مصرف بیش از ۲ گرم زعفران در دوران بارداری در روز خطر سقط جنین را به همراه دارد. به طوری که برای سقط جنین حتی مصرف ۱ گرم زعفران مرغوب که در آب جوش حل شده باشد کافی است. به صورتی که پس از مصرف شما شاهد خونریزی که از عوامل سقط جنین است میشوید
به عنوان سخن آخر هدف از تمام این تحقیقات و مطالعات صورت گرفته ارائه کردن یک درمان و روش راحت تر، با امنیت بیشتر،و همچنین عوارض جانبی کمتر است که از آنجایی که طبیعی و موجود در طبیعت است ارزان تر و دسترسی به آن راحت تر باشد.