از مرحله تولید زعفران گرفته تا مرحله بسته بندی و فروش و انتقال وجه و دیگر مراحل را باید پیش از صادرات مشخص و معین کرده تا بتوانید تجارتی مطمئن و سودآور داشته باشید.
این موارد با شناخت نیاز بازار عملی میشود که شما بر اساس شناخت مشتری و نیاز آنها همان کالا را فراهم کنید. شما میبایست شروع، چگونگی صادرات کالا، امور گمرکی، انتقالات وجه و … را دانسته و با دقت رعایت کنید.
مراحل صادرات زعفران
اولین مرحله در صادر کردن زعفران این است که شما قیمت مناسب برای محصول خود انتخاب کنید. برای این کار باید از کمیسیون نرخ گذاری کمک بگیرید.
سپس، محصول شما باید بسته بندی حرفهای در سطح جهانی داشته باشد. بسته بندی زعفران به منظور صادرات معمولاً کمتر از ۳۰ گرم است.
توجه داشته باشید که یکی از اساسیترین عوامل موفقیت در تجارت، بسته بندی و تبلیغات است. همچنین شما باید به عنوان نماینده کشورتان محصولی شکیل و مرغوب به مشتریان جهانی خود ارائه کنید.
در مرحله بعد شما باید مجوزهای لازم جهت صادرات زعفران را تهیه کنید. این مجوزها عبارتند از گواهی استاندارد، گواهی بهداشت دامی نباتات، ارائه کارت بازرگانی، معرفی نامه یا وکالتنامه ای که اظهارکننده زعفران به گمرک است، مجوز صدور. سپس باید محصول را در گمرک ثبت کرده و مراحل صادرات کالای خود را ادامه دهید.
ثبت زعفران در گمرک
پس از کسب تمام مجوزهای لازم جهت صادرات محصول مورد نظر و سپری کردن مراحل قبل به طور کامل، باید محصول خود را در گمرک جمهوری اسلامی ایران ثبت کنید. شما برای این کار باید اظهار نامه صادراتی خود را تنظیم کنید.
تکمیل اظهارنامه صادراتی شامل این موارد میباشد:
- مشخصات فرد صادر کننده زعفران
- مشخصات فرد اظهارکننده زعفران
- مشخصات مشتری
- کشور مبداء
- کشور مقصد/ محل صدور زعفران
- مشخصات وسیله حمل و مبدأ بارگیری
- شرائط معامله
- تمامی مشخصات زعفران صادراتی از جمله نوع، وزن، تعرفه، مقدار یا تعداد آن
- مشخصات کامل محموله شامل بستهها، سبک و نوع بسته، مقدار، علامت، وزن با ظرف
- تمامی اقلام هزینههای گمرک
- اسم گمرک محل تسلیم اظهارنامه و شماره و مشخصات ثبت اظهارنامه در دفتر گمرک محل جهت امضاء و مهر و تاییدیهٔ گمرک و مقامات آن.
پس از سپری کردن این مراحل و کامل شدن اظهارنامه، این اظهارنامه باید با مدارک شما ضمیمه میشود و به بخش احراز هویت گمرک ارسال میشود.
در مرحله بعد شما باید مدارک مورد نیاز جهت صحت احراز هویت صادر کننده ارائه کنید. این مدارک از قبیل میباشند:
- صحیح بودن اسناد و مدارک تسلیمی
- صحیح بودن مندرجات از جهت نوع، تعرفه زعفران، ارزش اظهار شده با اسناد
صلاحیت صادرکننده زعفران
در آخرین مرحله از صادرات زعفران باید به ارزیابی محصول صادراتی یعنی زعفران بپردازید. در این مرحله، زعفران صادراتی شما با اطلاعات ثبت شده توسط شما مقایسه میشود. در صورت وجود تطابق، اظهار نامه شما مهر شده و یک نسخه دیگر از آن نیز به عنوان پروانه صادرات زعفران به شما به عنوان صادر کننده داده میشود.
صادرات زعفران در ایران
مراحل صادرات زعفران در ایران به این صورت میباشد:
- بازاریابی صادرات
- خرید یا تولید زعفران
- بسته بندی حرفهای محصول برای صادرات
- داشتن گواهی استاندارد و بهداشت نباتی
- انجام تشریفات گمرکی و ارسال زعفران به کشور منتخب
۱. بازاریابی صادرات
قدم اول برای صادرات زعفران بازاریابی است. با شناخت بازار هدف و راههای نفوذ به آن شما میتوانید در چگونگی آماده سازی محصول و پیدا کردن مشتری آمادگی لازم را پیدا کنید.
شناخت بازار هدف میتواند با استفاده از اطلاعات و آمار رسمی، صحبت با خریداران، شرکت در نمایشگاههای بینالمللی و برقراری ارتباط با بازرگانان و اتاقهای بازرگانی به دست آید.
۲. خرید یا تولید زعفران
اگر تولید کننده زعفران هستید بهتر است بدانید که چگونه آن را بهترین شکل کشت کنید تا زعفرانی مرغوب به دست آورید. اگر قصد دارید زعفران را از تولید کننده خریداری کنید باید بدانید که خصوصیات یک زعفران درجه یک برای صادرات چیست.
سپس، باید به کمک کمیسیون نرخ گذاری قیمتی مناسب برای زعفران انتخاب کنید.
۳. بسته بندی حرفهای محصول برای صادرات
صادرات زعفران در بستههایی با اندازهٔ حداکثر ۳۰ گرم انجام میشود. صادرات بیش از این مقدار فلهای به حساب میآید. بسته بندی جذاب و مناسب میتواند عاملی تاثیرگذار در یک تجارت موفق باشد.
۴. داشتن گواهی استاندارد و بهداشت نباتی
در این مرحله باید مجوزهای صادرات کالا مورد نظر خود، یعنی زعفران را تهیه کنید؛ همچون گواهی استاندارد و گواهی بهداشت نباتی.
۵. انجام تشریفات گمرکی و ارسال زعفران به کشور منتخب
در مرحله آخر، فرآیند ترخیص زعفران انجام میگیرد و سپس بارنامه ارسال آن به کشور انتخاب صادر میشود. روش ارسال کالا با توجه به وزن و حجم بسته بندی معمولاً به صورت هوایی انجام میگیرد. پس از تهیه مدارک لازم مانند اینویس، پکینگ لیست، گواهی مبدأ و گواهی بهداشت نباتی به بارنامه هوایی ضمیمه شده و به کشور مقصد ارسال میشود.
قیمت گذاری زعفران برای صادرات
قیمت گذاری، نوع پرداخت و شرایط فروش مناسب و ارائه قیمت کامل و دقیق که شامل تمام هزینهها باشد، نکاتی مهم برای کسب سود از طریق صادرات زعفران میباشند. قیمت گذاری یکی از دشوارترین اقدامات است و باید با در نظر گرفتن هزینههای زیر صورت گیرد:
- بها و ارزش زعفران
- هزینه بیمه محموله
- هزینه بسته بندی محموله
- هزینه حمل و نقل
- هزینههای افتتاح حساب
- حق استفاده از امتیاز نقشه
- علامت بازرگانی
- دیگر هزینهها
کشورهای واردکننده زعفران
بخشی از سود تولید کنندگان که از فروش در بازار داخلی بود کاهش یافته است. به همین دلیل تولیدکنندگان زعفران به فکر سرمایه گذاری از راههای دیگر افتادند.
صادرات زعفران به ترکیه
بخشی از زعفران ایران به ترکیه صادر میشود. مردم ترکیه با زعفران آشنایی کاملی ندارند. با این وجود اگر به رستورانهای ترکی، عربی، هندی و ایرانی در ترکیه بروید و از غذاهای آنان امتحان کنید، متوجه خواهید شد که در بسیاری از غذاها از زعفران ایرانی استفاده میکنند.
صادرات زعفران به اسپانیا
یکی دیگر از کشورهای وارد کننده زعفران ایران، اسپانیا میباشد. این کشور زعفران را با قیمت پایین خریداری، آن را فرآوری و با بسته بندی مجدد با برند اسپانیا، آن را به سراسر دنیا صادر میکند.
صادرات زعفران به عمان
زعفران در کشور عمان در صنایع غذایی، دارویی، بهداشتی و آرایشی استفاده میشود.
صادرات زعفران به سایر کشورها
کشور افغانستان و هند به دلیل روابط تجاری نزدیک با ایران، میتواند بازار خوبی برای زعفران ایرانی باشد و پتانسیل خوبی برای صادرات این محصول به این کشورها وجود دارد.