عوارض زعفران
زعفران گیاهی است که از قسمت های نخی گل (کلاله) آن برای تهیه ادویه زعفران، رنگ خوراکی و دارو استفاده می شود. زعفران دارای مواد شیمیایی است که باعث تغییر خلق و خو می شود، سلول های سرطانی را از بین می برد، تورم را کاهش داده و همچون آنتی اکسیدان عمل کند.
افراد معمولاً از زعفران برای درمان و بهبود افسردگی، اضطراب، بیماری آلزایمر، دردهای قاعدگی، سندرم پیش از قاعدگی (PMS) و بسیاری از بیماریهای دیگر استفاده میکنند، شواهد علمی خوبی برای حمایت از بسیاری از این موارد وجود ندارد.
ممکن است این سؤال برایتان پیش آمده باشد که آیا مصرف زعفران میتواند عوارضی برای شما به همراه داشته باشد و آیا زعفران بر سلامتی ما تاثیر مثبت دارد؟ مصرف بیش از اندازه هر چیزی می تواند تاثیرات منفی در بدن ایجاد کند. زعفران نیز باز این موضوع مستثنی نیست و اگر به مقدار زیاد از آن مصرف کنید، ممکن است مضراتی برای شما داشته باشد.
زعفران به عنوان «رنگ خوراکی» و به منظور طعم دادن به بسیاری از غذاها در منطقه مدیترانه و به ویژه برای غذا هایی همچون برنج و ماهی استفاده میشود.
زعفران مزایای بسیاری برای سلامتی دارد؛ چرا که حاوی آنتی اکسیدان فراوان می باشد.
تا زمانی که زعفران به اندازه مناسب مصرف میشود، مثلا در اندازه هایی که از آن در پخت و پز استفاده میشود خطری ندارد، اما اگر از این مقدار بیشتر مصرف شود، ممکن است باعث ایجاد عوارض در برخی افراد کند. عوارض جانبی زعفران می تواند از این قبیل باشد:
- حالت تهوع
- استفراغ
- سرگیجه
- خشکی دهان
- اضطراب
- اختلال در اشتها
- عصبی شدن
- ناراحتی معده
- خواب آلودگی
- سردرد
پیش از مصرف بیش از حد زعفران باید به چند نکته دقت کنید؛ چرا که آسیب زعفران میتواند روی بعضی افراد تاثیر بگذارد.
مضرات استفاده از زعفران
اختلال دوقطبی: یکی از تاثیرات زعفران، بر افرادی است که دچار اختلال دوقطبی می باشند. زعفران در تغییرات خلقی و خو نقش بسیاری دارد و مصرف بیش از حد آن ممکن است باعث تغییر در آن شود. بنابراین یکی از مضرات زعفران برای مبتلایان به اختلال دوقطبی این است که ممکن است باعث شود آنها به حالت شیدایی و تکانشگری دچار شوند.
بیماری قلبی: زعفران میتواند بر ضربان و سرعت قلب تأثیر داشته باشد. مصرف زیاد زعفران در افراد مبتلا به بیماری قلبی ممکن است باعث تشدید علائم بیماری های قلبی شود.
دیابت: یکی دیگر از عوارض زعفران این است که ممکن است موجب افت سطح قند خون شود؛ بنابراین افراد دیابتی می بایست در مصرف زعفران احتیاط کرده و سطح قند خون خود را اندازه گیری کنند.
فشار خون پایین: زعفران همچنین ممکن است باعث کاهش فشار خون به خصوص در افراد مبتلا به فشار خون پایین شود.
موارد بارداری و شیردهی: اگر از زعفران به مقدار معمول در غذا استفاده شود، بی خطر است، اما اگر مقدار استفاده از آن بیشتر از حد معمول باشد، خطرناک است، زیرا مقادیر زیاد زعفران میتواند باعث انقباض رحم و سقط جنین در دوران بارداری میشود.
جراحی: یکی از مضرات زعفران کُند کردن دستگاه عصبی مرکزی است؛ به این معنی که زعفران بر بیهوشی و سایر داروهایی که در جراحی استفاده میشود، اثر میگذارد.
بیماری های کلیوی: یکی از تاثیرات زعفران بر کلیهها این است که ممکن است با درمانهای آن تداخل داشته باشد و عملکرد کلیه را در دفع سموم مختل کند.
آلرژی: زعفران گیاهی است که ممکن است در برخی افراد موجب ایجاد حساسیت شود و این افراد ممکن است علائمی از خود نشان دهند که در صورت بروز حتما باید با پزشک متخصص مشورت کنند. این علائم شامل خارش پوست، ورم ملتحمه و آسم میشود.
این گیاه ممکن است با برخی از داروها، همچون داروهای مربوط به فشار خون بالا و داروهای کاهنده فشار خون، نیز تداخل داشته باشد.
عوارض مصرف بیش از حد زعفران
این ادویه پرخاصیت می تواند موجب تحریک رفتارهای هیجانی شود. بنابراین افرادی که به اختلال دو قطبی، فشار خون پایین، بیماری قلبی دچار هستند یا زنان باردار نباید بیش از حد از زعفران استفاده کنند.
عوارض زعفران برای زنان
بیشتر مشکلاتی که مصرف بیش از حد زعفران برای زنان ایجاد کرده است، مربوط به سقط جنین و مشکلات رحمی بوده است. با این وجود هیچ یک از طب های مدرن و سنتی، به صورت مستقیم اثر منفی زعفران را بر روی سقط جنین را تایید نکرده است. به این معنی که مصرف بسیار بالای این ادویه میتواند بر روی جنین اثر بگذارد؛ اما این مورد در همه زنان مشترک نیست.
عوارض زعفران برای زنان باردار و شیرده
زعفران در طب سنتی و در دوزهای بالا برای سقط جنین مورد استفاده قرار می گیرد و می تواند به عنوان یک محرک برای رحم استفاده شود. مطالعات نشان داده است که مصرف روزانه ۴۰۰ میلی گرم به مدت هفت روز موجب خونریزی غیر طبیعی در زنان می شود؛ اما هیچ مطالعه ای تداخل دارویی بین دارو و زعفران را نشان نداده است. بنابراین مصرف زعفران می تواند برای زنان باردار مضر باشد. یک مادر شیرده باید از خوردن زعفران پرهیز کنند. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید مقاله ارتباط بین مصرف زعفران و جنین را در وبسایت ما مطالعه کنید.
عوارض زعفران برای مردان
از آن جایی که آقایان طبع گرمتری نسبت به خانم ها دارند، مصرف بالای زعفران ممکن است بیشتر سبب ایجاد عوارضی مثل سرگیجه، سردرد، بی حالی و زردی پوست در آنان شود.
استفاده از زعفران به منظور کاهش وزن
بسیاری از مکمل های کاهش وزن دارای زعفران هستند. اگر از این چنین مکمل هایی برای کاهش وزن استفاده می کنید، بهتر است بدانید که استفاده طولانی مدت از زعفران می تواند مضر باشد. پس بهتر است مراقب دوران مصرف زعفران باشید و بیش از شش هفته از آن استفاده نکنید.
مقدار مجاز استفاده از زعفران
استفاده از زعفران به هر شکل و در هر محصولی حداکثر تا روزی یکدهم گرم برای یک فرد بالغ مانعی ندارد. در مصرف دارویی از زعفران نیز مقدار مجاز حداکثر ۱ گرم است. مصرف بیش از ۳ گرم زعفران می تواند موجب خونریزی شدید، سقط جنین و در موارد نادری منجر به مرگ میشود.
زعفران تقلبی
تولید کنندگان در تولید زعفران تقلبی از رنگهای غیر استاندارد و مواد نگهدارنده استفاده میکنند. این محصولات دارای زعفران هستند، اما میزان زعفران در آنها بسیار ناچیز است. از آنجایی که بافت و رنگ زعفران تقلبی بسیار شبیه زعفران واقعی است، تشخیص آن ها بسیار دشوار خواهد بود.