چه اقلیمی برای کاشت زعفران مناسب است؟
زعفران از ادویه های بسیار پرطرفدار می باشد. زعفران یکی از گرانترین ادویه های جهان است که در آشپزی کاربرد ویژه ای دارد. دامنه مصرف این ادویه به سرتاسر جهان کشیده شده است. از خوش رنگی و عطر خوش زعفران هرچه بگوییم کم است. گیاه زعفران یکی از گیاه هایی می باشد که خواص دارویی بی شماری دارد. به اختصار به برخی از این خواص اشاره خواهیم کرد: خاصیت افزایش هوش و تقویت حافظه، درمان ریزش مو، تنظیم ساعت بدن و بهبود چرخه خواب، کاهش سکته های قلبی و مغزی، بهبود دردهای عضلانی، جلوگیری از بروز سرطان، جلوگیری از ابتلا به آلزایمر، جلوگیری از ابتلا به انواع بیماری های گوارشی، جلوگیری از پیرچشمی و تقویت قدرت بینایی، درمان دیابت، سم زدایی بدن، درمان ناباروری، افزایش سوخت و ساز و لاغری، درمان بیماری ام اس، تنظیم کننده فشار خون و قندخون، تنظیم کننده چرخه قاعدگی در بانوان، درمان اختلالات تنفسی، درمان افسردگی و…. از خواص بی نظیر و شگفت آور زعفران هستند. ما در این مقاله قصد داریم در مورد اقلیم هایی که برای کاشت زعفران مناسب هستند، صحبت کنیم. اگر شما نیز قصد کاشت زعفران را در منطقه خود دارید تا پایان این مقاله با ما همراه باشید و دراین باره اطلاعاتی را کسب کنید. مقاله بهترین زعفران ایران برای کدام منطقه است را نیز میتوانید در وبسایت ما مطالعه کنید.
چه اقلیمی برای کاشت زعفران مناسب است؟
به چه صورت زعفران را بکاریم؟
گیاه زعفران با گیاه های دیگر کاملا متفاوت است چرا که در مقایسه با سایر محصولات کشاورزی می تواند برای روستاییان اشتغال و درآمدزایی قابل توجهی را در کنار بهره وری بالای آب داشته باشد.
عمدتاً زعفران به سه شکل کاشته می شود:
کشت گیاه زعفران در گلخانه: کشت گلخانه ای زعفران نیازمند تجهیزات و تخصص های لازم می باشد. نکته دیگری که لازم است بدانید این است که کشت زعفران گلخانه ای لازم به زمین کشاورزی دارد، چرا که بعد از گلدهی باید خاک گلخانه به زمین کشاورزی انتقال یابد. کشت زعفران در مزرعه و خاک: نوع دیگری از مدل کشت زعفران کشت در مزرعه و خاک است. در این نوع کشت زعفران، تا هفت سال میتوان از آن مزرعه و از آن خاک گیاه زعفران را برداشت کرد. کشت زعفران در باغچه و گلدان: روش دیگر کشت زعفران، کشت در گلدان و باغچه می باشد که جزء ساده ترین و پر طرفدار ترین روش های کشت زعفران به شمار می رود.
بهترین شرایط آب و هوایی برای کشت زعفران کدام است؟
گیاه زعفران یک گیاه با طبع گرم می باشد. این گیاه اصولاً در مناطق نیمه گرمسیری کشت میشود. مناطقی که زمستان های ملایم و تابستان های گرم و خشک دارد. جالب است بدانید که زعفران در برابر گرما و سرما مقاومت بالایی دارد. کاشت زعفران در مناطق شمال و جنوب کشور که با بارندگی های شدید و یا گرمای شدید روبرو هستند مناسب و معمول نیست.
بهترین شرایط آب و هوایی برای کشت زعفران کدام است؟
چرخه رشد زعفران به این صورت است:
گیاه زعفران از اردیبهشت ماه به خواب بهاری و تابستانی میرود و به اصطلاح خزان میکند. در دوران خزان، این گیاه به هیچ عنوان نباید آبیاری شود چراکه باعث شکسته شدن خواب گیاه زعفران و مختل شدن چرخه طبیعی رشد زعفران خواهید شد و علاوه بر آن مشکلاتی را نیز برای پیاز زعفران به وجود می آورید. پس از طی کردن دوره خزان تقریباً از اوایل فصل پاییز و مهرماه رشد زعفران شروع خواهد شد و مجددا تا فصل بهار و ماه اردیبهشت ادامه پیدا خواهد کرد. این چرخه در سال یکبار تکرار میشود.
چه خاکی برای کشت زعفران مناسب است؟
اگر برای کشت زعفران از خاک مزرعه استفاده می کنید همانطور که پیش تر اشاره کردیم بین ۵ تا۷ سال میتوانید زعفران برداشت کنید؛ البته با شرط اینکه خاک منطقه مناسب باشد.
تعریف خاک مناسب شامل آیتم هایی میشود که آنها را خدمت شما معرفی خواهیم کرد:
اول از همه زمین شما باید حاصلخیز باشد.
پس از آن شما باید خاکی را انتخاب کنید که دارای قلوه سنگ یا علفزار های هرز و مواد آلی پوسیده نشده، نباشد. در غیر این صورت این خاک محصول خوبی نخواهد داد.
توصیه می شود خاک زمین تان اهک دار و دارای PHحدود ۷ تا ۸ باشد.
حتما زمین مورد استفاده زهکشی شده باشد و هیچ گونه درختی در آن کاشت نشده باشد.
مناسب ترین خاک ها، خاک لومی، لیمونی، شنی، رسی و… میباشد.
چه خاکی برای کشت زعفران مناسب است؟
کشت زعفران در منطقه سردسیر
گیاه زعفران یک گیاه سرما دوست می باشد. تاثیر سرد شدن هوا روی این گیاه این است که، این گیاه فعال شده و چرخه رشد خود را آغاز میکند. همانطور که اشاره کردیم زعفران سرمادوست می باشد و ارتباط خوبی با هوای گرم ندارد. مدت زمان رشد زعفران در مناطق سردسیر از فصل پاییز و ماه مهر آغاز شده و تا فصل بهار واوایل خرداد ماه ادامه دارد.
از مهرماه تا خرداد ماه حدود ۸ تا ۹ ماه می باشد که مدت زمان بسیار عالی برای طی کردن چرخه رشد گیاه زعفران است.
کشت زعفران در منطقه گرمسیر
همانطور که پیش تر اشاره کردیم زعفران با هوای گرم ارتباط خوبی ندارد و این عدم ارتباط خوب بر مدت زمان چرخه رشد زعفران تاثیر می گذارد. در مناطق گرمسیر چرخه رشد گیاه زعفران تقریباً از آبان ماه آغاز شده و تا اواسط فروردین ماه ادامه می یابد که این دوره حدود چند ماهی کوتاه تر از دوره رشد زعفران در مناطق سرد سیر می باشد. کاهش دوره رشد زعفران ارتباط مستقیمی با کاهش اندازه پیازچه، کاهش رشد زعفران و همچنین کاهش کیفیت و کمیت زعفرانِ برداشت شده از مزرعه های مناطق گرمسیر دارد.
در نتیجه کشت زعفران در مناطق سردسیر بهتر از کشت زعفران در مناطق گرمسیر می باشد؛ چراکه در مناطق گرمسیر شروع دوره رشد از آبان ماه می باشد اما در مناطق سردسیر در این ماه دوره اول از زعفرانی که رشد خود را تکمیل کرده است برداشت میشود. اگر محیط زندگی شما به گونه ای است که در فصل زمستان حداقل دو یا چهار روز درهفته درجه هوا به صفر رسیده و به اصطلاح آب یخ بزند، میرسد میتوانید در این منطقه زعفران بکارید، البته باید توجه کنید که تابستان گرمی نداشته باشید.
دقت کنید که گرما و رطوبت برای گیاه زعفران می تواند منجر به ایجاد آفاتی مثل کنه و قارچ در پیاز زعفران شود که در نتیجه محصول شما را از بین خواهد برد. اگر با مطالعه مطالب بالا نتیجه میگیرید که در شرایط اقلیمی مناسبی برای کشت زعفران زندگی می کنید می توانید کشت زعفران را در قالب کشت های نوین و گلخانهای شروع کنید.
زعفران از گیاه هایی است که با رعایت یک سری شرایط خاص در همه جا می تواند کشت شود و رشد کند اما ایجاد کیفیت و کمیت و بهترین بازدهی برای گیاه زعفران زمانی ایجاد می شود که این گیاه را در شرایط مناسب اقلیمی پرورش دهیم. در کشور ما ایران اکثر مناطق در شرایط مناسب یا نیمه مناسب برای کشت زعفران قرار دارند.
کشت زعفران در منطقه گرمسیر
برای کشت زعفران ارتفاع از سطح دریا مهم است؟
برای کشت زعفران نیز باید به این نکته توجه کنید که ارتفاع مزرعه شما از سطح دریا عامل موثر دیگری است که می تواند در رشد و عملکرد بهتره زعفران مزرعه تان تاثیر گذار باشد. اصولاً زعفران در ارتفاع ۱۲۰۰ تا ۱۵۰۰ متر از سطح دریا می تواند عملکرد خوبی را داشته باشد. البته هر چقدر ارتفاع از سطح دریا بالاتر باشد پیاز زعفران بهتر رشد می کند چرا که میزان تابش نور در ارتفاعات بیشتر و مسلماً با افزایش میزان نور فتوسنتز در پیاز زعفران افزایش می یابد.
آب، یکی دیگر از آیتمهای مهم در رشد زعفران!
آب مورد استفاده برای آبیاری مزرعه زعفران ترجیحاً باید آب شیرین باشد که درصد املاح مضر و نمک های سنگین در آن باید به شدت کم شود.
اگر مزرعه خود را با آب شور آبیاری کنید به تدریج املاح روی خاک رسوب می کنند و خاک مزرعه را شور کرده و علاوه بر از دست رفتن خاک مزرعه زعفران شما نیز از دست میرود.
در قسمت بالا به خاک هایی که مناسب برای کشت زعفران میباشند اشاره کردیم و در این قسمت قصد داریم توضیحات بیشتری درباره نوع خاک لومی و شنی که جزء مناسب ترین خاکها برای کشت زعفران هستند به شما بدهیم…..
خاک لومی و شنی: در خاک لومی و شنی به دلیل وجود منافذ زیاد هوا به خوبی در گردش است و هوا به خوبی به ریشه پیاز زعفران می رسد. در این نوع خاک وجود برودت هوا در هنگام آبیاری سبب خروج آب به طور کامل انجام میشود. خاک هایی که دارای سنگریزه بیشتری باشند گرمای بیشتری را از خورشید جذب کرده و سبب بالا رفتن دمای خاک می شوند که خاکهای لومی و شنی این ویژگی را ندارند.
برای خارج کردن گلهای زعفران لازم است سطح خاک نرم باشد. خاک لومی نرم می باشد و با یک سله شکنی سطحی میتوان گل ها را از آن خارج کرد. اگر سطح خاک سخت باشد به سختی گلها از آن بیرون می آیند. ما در این مقاله اطلاعاتی را در مورد شرایط اقلیمی مناسب برای کاشت زعفران به علاقه مندان به این کار ارائه دادیم. در کنار مطالبی که ذکر شد لازم است به یکسری توصیه های دیگر نیز توجه ویژه داشته باشید:
برای کشت زعفران سعی کنید با متراژهای کم شروع به کار کنید. همچنین پیاز زعفران را از دلال ها خریداری نکنید. حتماً از افراد با تجربه موفق در این کار مشورت بگیرید و کشت زعفران را به صورت خودآموز انجام ندهید. در پایان به توصیه ها و تمسخر های اطرافیان توجه نکنید چرا که ممکن است بعضی از افراد در این مسیر به شما بگویند که کشت زعفران در این منطقه جوابگو نمی باشد، اما شما با رعایت تمام نکات خاص و ویژه ای که درباره کشت زعفران به شما آموزش دادیم، حتماً می توانید در این کار موفق باشید.